خاطرات کودکی تا میانسالی ما فرزندان طارم دهههای ۵۰ و۶۰ به بعد همیشه با حوادث ناگواری آمیخته بوده که یک سر آن همیشه به جاده وصل بود؛ جادهای که به گفته سپیدمویان اولین و آخرین بار در رژیم پیشین از لوشان به سیردان کشیده شد و از پیچ و خمهای جادهی چالوسی طارم، موسوم به هفت پیچ کلج به بلندیهای سیردان رسید.
هرگز یادمان نمیرود صابر کوچک را که همراه با چند تن از اعضای خانواده خود و پدرش، سال جدید را غرق در خون تحویل گرفت. حاج اصغر معتمدی را همین جاده باریک که جولانگاه کامیونهای معدن شده از جامعهی فرهیختگان طارم سفلی گرفت و چه بیمارانی که به خاطر نبود جادهی مناسب به ویژه در روستاهای دورافتاده و برفی زمستانی در جادههای مرگ، مرگ را تجربه کردند.
و حالا داغی تازه!
داغ مرگ نوعروسی آموزگار که برای خدمت به نسل آیندهی این سرزمین، صعب العبوری جادهها نتوانستند مانعش شوند ولی در نهایت قدرت جادههای مرگ بیشتر بود.
به همین بهانه مروری میکنم بر سخنان مسئولان و مصوباتشان در سال جاری با موضوع جادههای روستایی بخش طارم سفلی؛ سخنانی که هنوز برای اقدام به آنها امید داریم!
نشریهی طارم نو در گزارشی تحت عنوان «راههای نامناسب، مانع مهم توسعه» که خرداد ۱۴۰۲ به چاپ رسید با سه تن از مسئولان محلی و استانی شامل حقلطفی مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان، لیلا غریب مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری، و حسنی بخشدار طارم سفلی مصاحبه انجام داد. ماحصل این گزارش این بود که «طارم سفلی همچنان معطل اعتبارات راهسازی است».
ایرنا در ۴ آبان سال جاری، به نقل از غریب مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری قزوین مینویسد: براساس سند عدالت توسعهی راههای روستایی، روستاهای با جمعیت ۲۰ خانوار به بالا در استان قزوین بایستی ظرف مدت سه سال از راه روستایی مناسب و ایمن برخوردار شوند. وی با بیان اینکه ۶۴۵ کیلومتر راه روستایی خاکی استان بایستی طی مدت یاد شده به آسفالت تبدیل شود. وی میافزاید: بیشتر راه های روستایی نیازمند به آسفالت استان قزوین در مناطق رودبار الموت، طارم سفلی و حتی مناطقی در شهرستانهای بویین زهرا و آوج واقع شده و تاکنون نیز از نعمت آسفالت برخوردار نبوده اند. در سند عدالت راههای روستایی استان قزوین همچنین روستاها بر اساس اولویت و شاخصهایی نظیر جمعیت، تراکم، تردد و همچنین موقعیت جغرافیایی مورد توجه قرار میگیرند. بخشی از عملیات عمرانی راههای روستایی طی قراردادی با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) محقق خواهد شد، ضمن آنکه برخی از دستگاهها نیز در این رابطه همانند گذشته مسوولیتهایی دارند که از ظرفیت آنها نیز استفاده میشود.
خبرگزاری تسنیم نیز در ۶ خرداد ۱۴۰۲ در پی بازدید جواد حقلطفی مدیرکل راهداری استان قزوین، فاطمه محمدبیگی رئیس مجمع نمایندگان مجلس استان قزوین، و موسوینسب بخشدار کوهین از بخش کوهین چنین نوشت: «حقلطفی با بیان اینکه بهسازی و روکش آسفالت موجود جادهها فقط در حیطهی اختیارات راهداری است، گفت: ساخت راههای اصلی و تعریض راههای اصلی در حیطهی وظایف ادارهکل راهداری نیست و اینها توسط ادارهکل راه و شهرسازی انجام میشود. ساخت و نگهداری راههای روستایی، نگهداری راههای شریانی و اصلی وظایف ادارهکل راهداری هستند. در ضمن ساخت راههای روستایی هم از سال ۱۳۹۹ جزو وظایف ما شد.
مدیرکل راهداری استان قزوین در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وجود ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر راه روستایی در استان قزوین ادامه داد: ۸۰۰ کیلومتر از راههای روستایی استان قزوین خراب شده و ۷۰۰ کیلومتر هم فاقد روکش آسفالت مناسب هستند. بنابراین یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر راه روستایی استان قزوین به بازسازی و بهسازی نیاز دارد؛ برای بازسازی و بهسازی آن به ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم، در حالی که کل اعتبارات عمرانی راهداری استان قزوین در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۰۰ میلیارد تومان بوده که فقط ۶۰ درصد آن تخصیص یافته است. یعنی ۶۰ میلیارد تومان بودجهی عمرانی به دست ما رسیده است.»
این خبرگزاری در ادامهی این گزارش بخشی از سخنان فاطمه محمدبیگی را منتشر نمود. محمدبیگی تصریح کرد: باید کیفیت آسفالت در نقاط مختلف به صورت رندوم نمونه برداری شود، چرا که حیف است ۳ و نیم میلیارد تومان برای ساخت هر کیلومتر آسفالت هزینه شود و بعد وضعیت اجرا اینگونه باشد.
در آخرین بازدید مسئولان استانی و تشکیل شورای اداری در بخش طارم سفلی با حضور محمدبیگی و لطفالله سیاهکلی نمایندگان مجلس، علایی استاندار، رجحانی معاون عمرانی استانداری و جمعی از مسئولان شهرستان قزوین و بخش طارم سفلی؛ آسفالت و ترمیم راههای روستایی طارم و لزوم استفاده از اعتبارات محرومیتزدایی از دیگر مطالبات مهم برای کاهش میزان محرومیت این منطقه بود که تصویب شد زیرساخت و آسفالت بیش از ۲۰۰ کیلومتر راه بخش طارم سفلی در دستور کار قرار بگیرد.
رسانههای رسمی استان نیز در آذر ماه ۱۴۰۲ خبری خوش از سیاهکلی در دیدار با وزیر راه و شهرسازی با موضوع تخصیص قیر با اعتبار ۵۰ میلیارد تومان، در راستای بهسازی و روکش آسفالت راههای روستایی حوزه انتخابیه منتشر کردند.
روز ۲۵ آذر چند روز پس از حادثهی دلخراش زوج فرهنگی، تلویزیون محلی قزوین در مصاحبهای با حقلطفی مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان و حسینی دبیر قرارگاه احیای حقوق عامهی دادستانی به بررسی وضعیت جادههای استان قزوین پرداخت. در این برنامه که با تیتر «سایهی شوم مرگ بر جادههای ناایمن طارم سفلی» شروع شد حقلطفی در پاسخ به این سوال که «چند نفر قرار است جان خود را از دست بدهند تا شما برای بهسازی و ایمنسازی دست به کار شوید و اعتبار در نظر بگیرید؟» گفت: موضوعات تصادفات در کارگروههای کمیسیون ایمنی راهها و شورای ترافیک استان به تفصیل مورد بررسی و رصد قرار میگیرد و بر اساس تعاریف موجود، بازدید کارگروه و اعتبارات ابلاغی اقدام میگردد!
با این وجود، آنچه که در عمل، شاهد آن هستیم خبر از کماهمیت بودن این مصوبات و با نگاهی خوشبینانه، کُند بودن اجرای آنها میدهد. با وجود اعلام آمادگی و ظرفیت مالی و نیروی انسانی جهادی در منطقه مانند گروه جهادی ۶۶ دهستان چوقور طارم سفلی، و همیاری مردم بخش طارم سفلی برای کاهش هزینههای دولت، امید است مانعزداییها توسط ادارات کل و تسهیلگری برای خدمت رایگان و جهادی و اختصاص اعتبارات لازم انجام شود تا شاهد کاهش سوانح رانندگی و تلفات و مصدومیتهای جانی در بزرگترین بخش استان قزوین باشیم.