• امروز : شنبه - ۱۶ فروردین - ۱۴۰۴
  • برابر با : Saturday - 5 April - 2025
2

فناوری در خدمت محرومیت‌زدایی

  • کد خبر : 693
  • 07 فروردین 1403 - 19:34
فناوری در خدمت محرومیت‌زدایی
توسعه و محرومیت زدایی یکی از موضوعات روز دنیاست که همواره مناقشه‎ آمیز بوده است.

فناوری در خدمت محرومیت‌زدایی

حسین کشاورز

توسعه و محرومیت‎زدایی یکی از موضوعات روز دنیاست که همواره مناقشه‎آمیز بوده است. گاهی نگاه غیراصولی به این موضوع موجب نتایج معکوس شده است. درک درست محرومیت، هدف‎گذاری، برنامه‎ریزی، تامین مناسب منابع و امکانات، و نظارت بر روند اجرا موجب خواهد شد بیشترین نتیجه، حاصل شود. خرداد ماه شاهد برگزاری نمایشگاه آبادیران، با هدف محرومیت‌زدایی و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق محروم و به کمک شرکت‌های نوآور و دانش‌بنیان در پایتخت بودیم. محرومیت‌زدایی با نوآوری، هدفی است که این نمایشگاه دنبال می‌کند. این نمایشگاه با هدف استفاده از ظرفیت‌های دانش‌بنیانی در راستای حل مشکلات مناطق محروم و محرومیت‌زدایی آن‌ها تشکیل شده است.
خبر خوب این که بخش طارم سفلی در قالب نهاد مردمی پیشرفت و آبادانی طارم سفلی در این نمایشگاه نوین کشوری شرکت داشت. حضور در این نمایشگاه فرصتی بود تا ظرفیت‎ها و کمبودهای بزرگترین بخش استان قزوین که از قضا جزو محرومترین نقاط کشورمان نیز هست در معرض دید نخبگان، تصمیم‎گیران، و شرکت‎های دانش‎بنیان و فن‎آور قرار گیرد.
نمایشگاه آبادیران در ۵ محور اصلی شامل مسکن؛ کشاورزی و دامپروری و شیلات؛ ماشین‌آلات صنایع کوچک؛ سلامت و بهداشت؛ و فناوری‌های آموزشی بود؛ محورهایی که به خوبی شناسایی شده‎اند و بخش طارم سفلی به شدت مبتلا به آن‎هاست.
در بخش مسکن، هر چند نیاز به نوسازی‎ها وجود دارد ولی در برخی روستاها مانند محمدده، اَردک، پلنگه و… با وجود ظرفیت‎های دیدنی گردشگری مربوط به معماری پلکانی، به دلیل بافت فرسوده‎‏ی خانه‎ها این روستاها در معرض فاجعه‎ی انسانی در صورت وقوع حوادث طبیعی مانند زلزله هستند.
در بخش کشاورزی طارم سفلی، ظرفیت‎های عظیمی در تولید زیتون، انار، زغال اَخته، گیاهان دارویی و سایر محصولات باغی وجود دارد ولی مشکلاتی در فرآوری مناسب با ارزش افزوده‎ی بالا، بسته‎بندی، و برندینگ وجود دارد. در بخش‎های کوهستانی، دامپروی، ظرفیت خوبی است ولی به دلیل عدم نظارت مناسب، همزمان که محیط زیست و مراتع به دلیل چرای بی‎رویه در حال آسیب دیدن است، نقش این بخش در اقتصاد استان قزوین ملموس نیست.
در بخش ماشین‎آلات به دلیل پهناوری و کوهستانی بودن منطقه و نیز عدم تمایل پیمانکاران برای ورود به آنجا مشکلاتی در زمینه‎ی پسماند، راه‎سازی، کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی و امور عمرانی وجود دارد. شرکت تعاونی دهیاری‎های بخش طارم سفلی به عنوان نماینده‎ای از همه‎ی روستاهای بخش می‏تواند از دستاوردهای این نمایشگاه جهت تجهیز این شرکت مردمی جهت توسعه‎ی روستایی بهره ببرد.
در بخش بهداشت و سلامت برای مثال در دهستان چوقور و قسمت‎های دورافتاده‎ی بخش به دلیل کاستی‎ها، انگیزه‎ی اهالی برای ماندن در روستاها کاهش پیدا کرده است. در کنار این محدودیت، ظرفیتی که در این بخش نادیده گرفته شده مربوط به چشمه‎های درمانی در طارم سفلی است که هیچگاه به طور جدی با نگاه تجاری و یا گردشگری درمانی به آن پرداخته نشده است که می‎تواند موجب درآمدزایی و اشتغالزایی مهم گردد.
در بخش آموزش وجود آموزشگاه‎های فنی‎وحرفه‎ای و حتی مراکز دانشگاهی ضمن توسعه‎ی روستاها زمینه را برای ارتقای این بخش به شهرستان فراهم می‏آورد و در ضمن پایگاهی برای بهره‎مندی باغداران زیتون از مواهب فناور و دانش‏بنیان فراهم می‎آورد.
به طور کلی استفاده از چنین ظرفیت‎هایی که در دولت سیزدهم به آن توجه‎ی ویژه شده است می‎تواند توانمندسازی پایدار محرومان گردد و از کلیه‎ی ظرفیت‌های نهادهای ذیربط در این راستا استفاده شود و این منابع به ابزارهایی برای رشد تبدیل شوند و افراد مناطق محروم و کمتر توسعه‎یافته نظیر بخش طارم سفلی به صورت خودگردان خود را اداره کنند و انگشت اتهام صرف از دولت برداشته شود!

لینک کوتاه : https://tarom-e-now.ir/?p=693

برچسب ها

نوشته های مشابه